Ajankohtaista

Mitä vihreä siirtymä on? Kuusi kysymystä asiantuntijalle

Kirjoittanut Reduedu | 5.6.2023 11:01:24

Puhdasta energiaa ja teollisuutta. Kiertotaloutta ja kestävää luonnonvarojen käyttöä. Tätä kaikkea on vihreä siirtymä, jota kohti Lapin maakunta kulkee etukenossa. Aikuiskouluttaja REDU Edu on tässä “taistossa” mukana tarjoten tällä hetkellä muun muassa vihreän siirtymän asiantuntijoiden kouluttamista yrityksiin.

Vihreän siirtymän ja kiertotalouden asiantuntija  Teemu Saralampi aloitti työnsä aikuiskouluttaja REDU Edussa Rovaniemellä  keväällä 2023. Hänen ensimmäinen isoin haasteensa on pyöräyttää vihreän siirtymän asiantuntijoiden koulutus käyntiin.

Koulutukseen on haussa nyt  työttömiä tai työttömyysuhan alla olevia korkeakoulutettuja henkilöitä, joita vihreä siirtymä ja kiertotalous innostavat.

♣ Lue lisää REDU Edun Vihreä siirtymä -koulutuksesta

Vihreä siirtymä on aiheena tavalliselle pulliaiselle usein aika abstrakti. Teemu Saralampi asiantuntijana selkiyttää nyt teemaa, jonka pitäisi koskettaa meitä jokaista - joka päivä.

1. Mitä vihreä siirtymä oikein on ja miksi se on niin tärkeää? 

"Vihreä siirtymä on tavoite, joka pyrkii vähentämään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja vähentämään ympäristövaikutuksia samalla kun edistetään kestävää kehitystä. Se koskee monia eri aloja, kuten energiaa, liikennettä, teollisuutta, maataloutta ja rakentamista. Tavoitteena on siirtyä kohti kestävämpiä ja vähähiilisempiä ratkaisuja, jotka ovat paremmin sopusoinnussa luonnon kanssa.

Tavoite on tärkeä, koska se auttaa meitä torjumaan ilmastonmuutosta, parantamaan ympäristön tilaa ja luomaan myös taloudellista kasvua."


⇑ Teemu Saralampi

2. Mitä kiertotalous tarkoittaa ja miten se edistää kestävää kehitystä? 

"Kiertotalous on taloudellinen järjestelmä, jossa tuotteita ja materiaaleja pyritään käyttämään mahdollisimman pitkään ja tehokkaasti. Sen tavoitteena on minimoida jätteen määrä ja resurssien tuhlaaminen. Kiertotalous edistää kestävää kehitystä, koska se vähentää ympäristövaikutuksia, säästää luonnonvaroja ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia."

3. Mitkä ovat keskeiset haasteet vihreän siirtymän toteuttamisessa?

"Vihreän siirtymän toteuttamisessa on useita haasteita. Näitä ovat esimerkiksi taloudelliset kustannukset, teknologian kehittämisen tarve ja myös poliittiset esteet."

4. Millaisia konkreettisia toimenpiteitä voidaan toteuttaa vihreän siirtymän edistämiseksi?

"Voimme toteuttaa useita käytännön toimenpiteitä. Näihin kuuluvat esimerkiksi uusiutuvan energian lisääminen - aurinkovoimaa entistä enemmän, energiatehokkuuden parantaminen - hukkalämmöt talteen, kestävän liikenteen edistäminen - uusiutuvat polttoaineet käyttöön, ympäristöystävällisten teknologioiden tukeminen, ja kestävän maatalouden tukeminen - ravinteet talteen. 

Näiden toimenpiteiden avulla voidaan muun muassa vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Askeleet kohti kestävämpää toimintaa voivat tapauskohtaisesti olla joko pieniä tai suuria."

5. Millainen rooli yrityksillä on vihreässä siirtymässä?

"Yrityksillä on keskeinen rooli vihreässä siirtymässä. Ne voivat edistää edellä mainittujen konkreettisten toimenpiteiden lisäksi muun muassa kiertotaloutta esimerkiksi  suunnittelemalla tuotteensa kestävästi, käyttämällä uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä materiaaleja, ottamalla käyttöön energiatehokkaita ratkaisuja ja tarjoamalla palveluita tuotteiden omistamisen sijaan."

6. Miten kuluttajat voivat osallistua vihreään siirtymään ja kiertotalouteen?

"Kuluttajilla on aivan merkittävä rooli vihreän siirtymän ja kiertotalouden edistämisessä. He voivat tehdä kestäviä valintoja esimerkiksi suosimalla ympäristöystävällisiä tuotteita, vähentämällä kulutusta, kierrättämällä ja ostamalla käytettyjä tavaroita."

 

 

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä!

Teemu Saralampi
Asiantuntija
040 754 5853
teemu.saralampi@redu.fi