Tutustuminen konetekniikkaan vahvisti Villen, 30, valintaa lähteä opiskelemaan alaa
Koulutusyhtiö REDU Edu Oy:n tutustumiskoulutukset eri aloille vetävät kouluttautujia testaamaan, kiinnostaako ala vai eikö sittenkään. Kolmekymppiselle Ville Taivalkoskelle konetekniikan tutustumiskoulutus oli nappijuttu. Hän siirtyy alan opiskelujen pariin.
Ville Taivalkoski kouluttautui aikanaan nuoriso-ohjaajaksi. Töitä hän teki nuorten parissa seitsemän vuotta. Sitten kypsyi päätös vaihtaa alaa aivan toiseen.
"Käsillä tekeminen on minua kiinnostanut aina. Harrastan kotona soittimien huoltohommia, lähinnä kitaroiden. Se vaatii tarkkuutta ja huolellista työtä, siksi myös konetekniikka sopii minulle," Taivalkoski arvioi.
Hän hakee kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opiskelijaksi koulutuskeskus REDUun.
Taivalkoski sanoo olevansa todella kiinnostunut juuri koneistuksesta. Se jopa vähän yllätti miehen itsensä.
"On tosi hienoa, kun näkee, miten kone leikkaa kappaletta kevyesti kuin voita."
Taivalkoski kertoo REDU Edun konetekniikan tutustumiskoulutuksen vahvistaneen hänen käsitystään alasta ja omasta tulevaisuudestaan.
"Sähköalakin oli kyllä mielessä, mutta konetekniikan pystyn sitomaan hyvin myös omaan harrastukseeni", hän toteaa ja osoittaa kitaran tallaa. Sen käsittely vaatii vielä vesileikkuria ja koneistusta.
⇑ Noreca Oy:n kehityspäällikkö Santtu Uurtamo (oik.) kertoo piensarjatyöhön soveltuvan robottikäden toiminnasta. Kuulolla kone- ja metallialan kouluttaja Tero Kontiainen REDU Edusta (vas.) ja tutustumiskoulutuksessa olevat Ville Taivalkoski sekä Jesse Havupolku.
Kisa monialaosaajista
Kone- ja metallialan yrityksiin tutustuminen ja muutaman päivän työharjoittelu sisältyvät REDU Edun konetekniikan tutustumiskoulutukseen.
Työharjoitteluun ja kenties tulevaisuuden töihin Ville Taivalkoski, Jesse Havupolku ja Jani Stålnacke hakivat kipinää vierailemalla muun muassa rovaniemeläisessä konepajateollisuuteen ja metallitöihin keskittyvässä Noreca Oy:ssä.
Norecan kehityspäällikkö Santtu Uurtamo sanoo, että yrityksen yksi tavoitteista on pysyä tuottavan ja valmistavan teollisuuden aallonharjalla. Yritys keskittyy aina uuden kehittämiseen. Selvää on, että yrityksessä pyörivät töissä myös robottikädet, tai oikeastaan käsivarret.
Robotisaatio on Norecaankin tullut Uurtamon mukaan jäädäkseen, mutta ilman ihmistä eivät nekään toimi. Niitä pitää osata käskyttää. Siihen on oma ammattikuntansa, mutta paljon muitakin ammattilaisia tarvitaan, esimerkiksi metalli-, sähkö- ja automaatioalan osaajia, jotta tuotanto saadaan maaliin.
Santtu Uurtamo korostaa juuri monialaosaamista. Alan töihin on kysyntää etenkin tyypeistä, joilla on ylipäätään teollisuusautomaation tuntemusta ja intoa oppia laitteiden sielunelämästä.
Noreca valmistaa monenlaisia komponentteja ja osia alihankintana, esimerkiksi osia satelliitteihin, moottorikelkkoihin ja vaikka polkupyöriin. Yritys työstää valtaosin alumiinia. Töitä paiskii kymmenen jyrsinkonetta, kolme robottia ja parikymmentä työntekijää kahdessa vuorossa.
Yritys tekee Rovaniemellä oppilaitosyhteistyötä muun muassa aikuiskoulutukseen keskittyvän REDU Edu Oy:n kanssa.
Jessestä insinööri?
REDU Edussa konetekniikan tutustumiskoulutuksessa mukana oleva Jesse Havupolku, 20, päätti käyttää kevättalven hyväksi ja perehtyy kone- ja metallialaan. Hän hakee yhteishaussa Oulun ammattikorkeakouluun opiskelemaan konetekniikan insinööriksi. Havupolulla on myös suunnitelma b, jos todistuksella ei pääse sisään.
"Täytyy kesällä kesätöiden ohella lukea pääsykokeisiin."
Nuorimies sanoo olevansa kiinnostunut autoista, moottoripyöristä ja videopeleistä.
"Papan vanha Volvo pitäisi saada korjattua."
"Täällä tutustumiskoulutuksessa olen oppinut paljon muun muassa jyrsinnästä ja sorvauksesta. Tuli aivan uutta tietoa minulle. Koneistus on mieluista. Ajattelin ensin, että hitsaus, mutta ei sittenkään," Jesse sanoo.
Kiinnostuitko REDU Edu Oy:n tutustumiskoulutuksista? Toteutamme niitä kone- ja metallialan lisäksi metsä- ja rakennusalalle. Koulutuksia voi olla käynnissä tai tulossa juuri nyt. Katso aiheesta lisää verkkosivuiltamme tästä osoitteesta.
Heräsikö koulutuksista kysyttävää? Ota yhteyttä!
Eija Pahakari
Koulutuskoordinaattori
040 352 1440
eija.pahtakari@redu.fi