Kemijärven Luusuassa asuva Petri Ulkuniemi, 49, suitsuttaa metsäalan tutustumiskoulutuksen toteutustapaa. Lyhyiden teoriaosuuksien jälkeen opiskelijat pääsevät oitis kokeilemaan juttuja käytännössä.
“Siinähän sen heti näkee, antaako ala kipinää ja, mitä se työ oikeasti on,” Ulkuniemi toteaa.
Häntä itseään ala on alkanut tosissaan kiinnostaa. Ulkuniemi hakeutuikin kolmen muun tutustumiskoulutuksessa mukana olleen henkilön ohella opiskelemaan metsäalan perustutkintoa Kemijärvelle. Lapin koulutuskeskus REDUn koulutus alkaa elokuussa ja aikanaan hän valmistuu metsäkoneenkuljettajaksi.
Vuosia sitten Ulkuniemi yritti alan opintoihin Rovaniemen Hirvaalle, mutta jäi varasijalle.
“Se, että koulutus on kotipaikkakunnalla, on tosi hyvä juttu”.
⇓ Petri Ulkuniemi innostui tosissaan metsäalasta ja hän uskoo myös työllistyvänsä alalle sitten, kun tutkintokoulutus on käyty. ⇓
Tosi hyviin juttuihin kuuluu miehen mielestä myös oma ikä. Petri Ulkuniemi kuuluu siihen joukkoon ihmisiä, joita vuosirenkaat eivät paina.
"Kun ikää kertyy, niin opiskelumotivaatio on kohdillaan."
Moton eli hakkuukoneen kanssa työskentely kiehtoo häntä eniten. Sen käytön mies aikoo tulevaisuudessa opetella ja ajaa motoa työkseen.
“Isoja, mutta mielenkiintoisia vehkeitähän ne ovat. Eka kertaa niilläkin pääsin täällä tutustumiskoulutuksessa ajamaan, tosin simulaattorilla.”
Into metsäalaan periytyy koulutettaville hyvin usein. Näin on käynyt myös Petri Ulkuniemelle. Hänen isänsä ja setänsä ovat metsureita.
1980-luvulla saksalaisten metsätyömaiden palkat kiinnostivat suomalaismetsureita ja lähtijöitä ulkomaille riitti Kemijärveltäkin.
Petri Ulkuniemi oli alle kouluikäinen, kun Luusuan kylästä koko Ulkuniemen perhe lähti Esko-isän mukana Saksaan Kölnin kupeeseen tekemään metsätöitä.
"Töihin" lähti myös 6-vuotias Petri. Hän muistaa, miten Saksassa metsät olivat niin sakeita, ettei kahta metriä edemmäs nähnyt. Häntä jännitti myös huimat vaarojen rinteet, joita metsäkone tuli alas jyrkässä kulmassa pieni poika kyydissään.
Aikuisiällä Petri Ulkuniemi löysi itsensä Kemijärven Salcompin eletroniikkatehtaalta, jossa urkeni pitkä työura.
Kun Salcomp vei työt Kiinaan oli kemijärveläisen pakko katsoa uutta suuntaa, mutta itä se ei ollut eikä muu Eurooppa.
Oman kaupungin kulmat tulivat tutuksi taksinkuljettajana. Hän on käynyt viime vuosina myös muutamia työvoimakoulutuksia, mutta niistä ei ole ollut apua työllistymiseen.
“Kyllä minulla on luotto työllistymiseen metsäalan koulutuksen jälkeen”, Petri Ulkuniemi toteaa.
Metsäalan kouluttaja Antti Kumpula REDU Edusta on vihkiytynyt tutustumiskoulutusten järjestäjä.
Kemijärvellä tutustumiskoulutuksessa olleet opiskelijat käyttivät yhden iltapäivän puutavara-autossa kiinni olevan nosturin käytön opetteluun. Puikkoihin he pääsivät heti muutaman tunnin teoriaopetuksen jälkeen.
Ohjaus kuulostaa ja näyttääkin helpolta, mutta käytännössä homma on kaukana siitä. Käytössä voi olla parhaimmillaan kuusi (6) eri ohjausvipua, joita pitää sormeilla tai polkea yhtä aikaa.
Ihme ei ole, että Antti kouluttajana on harjaantunut pantomiimin esittäjä. Hän seisoo työkoneen lähellä ja ohjaa koulutettavaa: sormi pyörähtää ilmaan piirtämään pyörylää ja jalkaterä polkee maata.
"Puutavaranosturin käyttö on erityisosaamista, jonka hallinta vaatii paljon harjoitusta. Nosturin sujuvaa käyttöä ei opi päivässä eikä viikossa, vaan se vaatii opiskelijasta riippuen useita kuukausia säännöllistä harjoittelua. Tutustumiskoulutuksessa pääset kokeilemaan ja tunnustelemaan kuinka haastava laji on kyseessä", sanoo Antti Kumpula.
Lue tästä linkistä lisää tutustumiskoulutuksista
⇓ Metsäalan opiskelu kiinnostaa myös Savukoskelta kotoisin olevaa Jorma Kallunkia (vas.). Hän yhdessä Petri Ulkuniemen kanssa pääsi kokemaan, miltä tuntuu, kun puutavara-auton nosturi heiluu alvariinsa ja koppi huojuu. ⇓
Antti Kumpula
Kouluttaja
040 481 3259
antti.kumpula@redu.fi