Ajankohtaista

Metsäkoneiden käytön hiilijalanjälki -koulutus

Kirjoittanut Reduedu | 17.12.2024 8:16:53

Järjestelmällisyydellä tehokkaaseen työskentelyyn

Leevi Mäkikallio työskentelee harvesterinkuljettajana Metsäkone Talus Oy:n palveluksessa. Leevi valmistui harvesterinkuljettajaksi keväällä 2024. Leevi aloitti työt yrityksessä opiskeluaikana ensin viikonloppuisin harjoittelemalla ajokoneella ajoa, sitten oppisopimuksella ajokoneella, kunnes siirtyi harvesterinpuikkoihin joulukuussa 2023. 

Leevi osallistui REDU Edu Oy:n järjestämälle metsäkoneiden käytön hiilijalanjälki -koulutukseen. Koulutus koostui viidestä osa-alueesta, jonka pääpaino oli polttoainetaloudellisuudessa ja taloudellisessa työtekniikassa. Koulutus toteutettiin verkko-opintoina ja maastossa korjuutyömailla kuljettajien luona.  
 
 

Leevi korjuutyömaalla

 

Leevin mielestä koulutus oli hyvä ja hän sai tarvitsemaansa oppia erityisesti työtekniikkaan. Kouluttaja istui koneessa ja ohjeisti häntä työskentelyn aikana löytämään tehokkaamman tavan työskennellä. Koulutuksen myötä hänen työtekniikkansa tuli loogisemmaksi ja työjärjestys parani aiemmasta. Työskentely tehostui ja tuotos parani koulutuksen myötä aiemmasta. Myös polttoainetaloudellisuus parani työtekniikan tehostuessa. Leevin mukaan parasta koulutuksessa oli sen käytännönläheisyys ja, että sai henkilökohtaista opastusta hakkuukoneella työskentelyyn. 

Leevi on työuransa alussa ja viihtyy työssään. Hänen mukaansa parasta metsäkoneenkuljettajan työssä on työn itsenäisyys ja kun näkee työnsä jäljen. Myös metsänomistajilta saatu hyvä palaute motivoi häntä.  Leevi on tyytyväinen siitä, että pääsi jo opiskeluaikana metsäkoneyritykseen oikeisiin töihin ja työllistyi yritykseen valmistumisensa jälkeen. Hän kannustaakin nuoria hakemaan rohkeasti työssäoppimispaikkaa metsäkoneyrityksestä: ”Sieltä se paras käytännön oppi saadaan”, Leevi tuumailee.

Kouluttaja Antti Kumpula toteaa, että oppilaitosympäristöstä työelämään siirtyvien metsäkoneenkuljettajien kouluttaminen on äärimmäisen hyödyllinen panostus tulevaan ammattikuljettajaan. Koulun aikana opiskelijat oppivat perusteet työskentelystä ja pääsevät harjoittelemaan koneelliseen puunkorjuun liittyviä työvaiheita, mutta lopullinen oppiminen ja kehittyminen tapahtuu vasta työelämässä. Kuljettajan siirtyessä työelämään, hänellä menee jonkin aikaa löytää sopiva tapa työskennellä ja saada rutiinia konetyöskentelyyn, etenkin harvennuskohteilla. Kun opiskelija on kehittänyt itselleen rutiinia puulajivalintaan työpisteellä, on oikea aika aloittaa varsinainen työtekniikan kouluttaminen, kuten Leevinkin kanssa huomattiin. 

Oikein ajoitetulla työtekniikkakoulutuksella saadaan useassa tapauksessa kuljettajan työskentelyä helpommaksi, vähennettyä kuljettajan ajatustyöskentelyä, parannettua työn laatua ja nostettua tuotosta – tekemättä yhtään enempää töitä.

"Pidän koulutusta hyvänä lisänä perusopintojen päälle. Oikealla tekniikalla saadaan tehokkuutta lisättyä ja samalla kuluihin säästöjä. Siinä voittaa itse kuski kuin myös yrittäjä. Koulutuksen tuomat pienetkin muutokset hakkuutapaan tuovat pitkässä juoksussa isoja säästöjä" toteaa metsäkoneyrittäjä Salla Talus.

Koulutuksen rahoittaja on jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA, joka hankki metsätalouden alalla työskenteleville hiilinieluihin liittyvää osaamista, joka edistää ilmastokestävää metsätaloutta.

Tutustu REDU Edu Oy:n monipuoliseen koulutustarjontaan!