"Tulin katsomaan, miten vanha ammattiosaaminen on hallussa ja, onko se osaaminen enää työelämän vaatimusten mukaista. Siis omien taitojen päivityksestä on kyse", mies pohtii ja kalisuttelee samalla omaa työnäytettään – risukeitintä. Keitintä, joka on helppo ottaa vaikka eräretkelle maastoon mukaan.
Hitsausalan koulutuksen tavoitteena Tuomas Peltolalla on kehittyä hyväksi taitajaksi ammatissaan, ja kehittyä pidemmälle kuin perusliipaisimen painajaksi. Jatkopolku on vielä auki - se voi olla palkkatyö tai hitsausalan pätevöitymiskoulutuskin.
⇑ Tuomas Peltolan työnäyte, risukeitin, on viittä vaille valmis.
Käynnissä oleva 60 päivää kestävä hitsausalan koulutus on tarkoitettu työttömille alan osaajille tai alasta kiinnostuneille alanvaihtajille.
Tuomas Peltola sanoo hänkin elävänsä nyt "hiljaisempaa kautta", vaikka tekemistä piisaakin yhden omakotitalon remontissa. Töitä sekä opiskelua hänellä on viime vuosina riittänyt akselilla Oulu – Kittilä – Rovaniemi.
Peltolan kiinnostus kone- ja metallialaan lähti jo 8-vuotiaana kotitilalla Kolarissa. Hän kyseli jatkuvasti Urpo isältään esimerkiksi, miten moottoripyörän moottori toimii ja pian pojan kourassa oli konetekniikan kirjoja.
"Yläasteen jälkeen isä ehdotti hienomekaanikon linjaa ja hain Happosen Timon oppiin Lapin ammattiopistoon."
Peltola kiittelee opettaja Happosen jaksamista nuorten kanssa, joiden katse oli muualla kuin oppikirjoissa.
"Tytöt ja hurvitteluhan ne eniten kiinnostivat 16 vanhana, mutta jäi siitä opista päähän jotakin; muun muassa tekninen ajattelu ja sain työkalut tiedon hakuun."
Armeijan ja levyseppähitsaajakoulutuksen jälkeen Tuomas Peltola löysi itsensä töistä Kittilän kaivokselta. Hän olisi mielellään hitsannut kaivoksella, mutta työarki vei yhä enemmän asentajan töihin. Pian palkkatyö vaihtui opiskeluun Oulun ammattikorkeakoulussa.
Parin vuoden jälkeen ajoneuvoinsinöörin opiskelut amkissa päättyivät keskeytykseen. Hän ehti kuitenkin opiskelun lomassa huoltaa työkseen caterpillareita ja tehdä kaivoskonsultin hommia.
Peltola muutti kuutisen vuotta sitten takaisin Lappiin ja on työskennellyt Rovaniemellä eri aloilla muun muassa kelkkatehtaalla, kiinteistöhuollossa, ajoneuvoasentajana ja putkiasentajana.
Tuomas Peltola pitää moninaista osaamistaan pelkästään hyvänä asiana.
"Kapealla ammattisektorille erikoistuminen antaa ehkä töitä Etelä-Suomessa, mutta ei meillä pohjoisessa. Monialainen osaaminen tai vaikkapa yhden, kahden ammatin hyvä osaaminen työllistää varmimmin."
Hän arvioi omiksi vahvuuksiinsa kone- ja metallialan sekä asentajan työt.
REDU Edun Hitsauksen perusteet -koulutuksessa mukana olevat starttaavat pian kuuden viikon työharjoitteluun. Niin myös Tuomas Peltola. LVI-alan firma Arctic Pipe Building Oy saa tutun tekijän työssäoppimaan.
Seuraamme ja kerromme jatkossa Tuomas Peltolan edesottamuksia työharjoittelussa.
⇓ Alkujaan kolarilainen, nyt Rovaniemellä asuva monen ammatin osaaja Tuomas Peltola katsoo, että toisin kuin 1970-80-luvuilla, nykyisin ei jokaiseen kapeaan työtehtävään palkata väkeä. Moniosaajat menestyvät työnhaussa.
Eija Pahtakari
Koulutuskoordinaattori
040 352 1440
eija.pahtakari@redu.fi